Peter Dehing Dance Studios

Jazz Ballet – Jazz Dance of Moderne Dans – Contemporary dance

 

Met de gelukkig grote aandacht die dans tegenwoordig krijgen bijvoorbeeld nu bepaalde dansvakken ook een gezicht bij het grotere publiek.

Jazzballet / Jazzdance

Evenals Tapdance vindt Jazzdance zijn oorsprong in de Afrikaanse dans, echter het toevoegen van duidelijke technische basis heeft er voor gezorgd dat dit zo mooie dans vak ooit razend populair is geworden.

Of je nu naar de hedendaagse videoclip kijkt of naar een musical voorstelling allemaal putten ze uit deze dansvorm. Reeds op jonge leeftijd raakte uw docent Peter Dehing geobsedeerd door het mooie van een klassieke technische dansbasis door ontwikkelt tot meer hedendaagse bewegingsvormen. Na zijn opleiding heeft hij zich nog jarenlang gespecialiseerd en dat wereldwijd in deze vorm van dans en behoort nu tot een select groepje want tot op de dag van vandaag nog op flink niveau deze lessen kan verzorgen.

Zijn grote voorbeelden waren zijn oud docenten Alvin Ailey en ook Lynn Simonson en zeker niet in de laatste plaats Frank Hatchett, allemaal uit New York, wij hij dan ook de nodige jaren gestudeerd heeft en uiteindelijk zelf voor de klas stond bij.

(Broadway Dance Center – Frank Hatchett) en bij (Alvin Ailey Extension – Alvin Ailey).

Ook al lijkt het soms een beetje dat het vak zou zijn ondergesneeuwd door vele de hedendaagse Urban stijlen, niets is minder waar. Daar waar de dans technische aspecten om de hoek komen en je toch eigentijds bezig wil zijn is dit een leuk dans vak en voor iedereen mogelijk.

Wekelijks doceert Peter Dehing in zijn diverse studio’s op de diverse plaatsen nog lessen Jazzballet/Jazzdance voor jong en oud. (zie hiervoor lesrooster)

Moderne dans / Contemporary dance

Terwijl ik dit schrijf ontstaat er een brede glimlach op mijn gezicht, in de begin jaren van mijn balletstudio’s werd ik vaak door mensen gebeld die me dan vroegen of ik ook modern ballet doceerde. En men had dan voor ogen dat men alles wat op moderne muziek gedanst werd op de TV (en dat was dan meestal iets van Musical, Jazz of zelfs Disco), dat het de naam moderne dans zou dragen omdat het gerelateerd was aan de de muziek van deze tijd.

Gelukkig zijn tijden veranderd, een van de dingen die de hedendaagse TV met “So You Think You Can Dance” echt gedaan hebben is mensen duidelijk gemaakt wat Moderne dans nu eigenlijk inhoud.

Nu kortom Moderne dans maakt veel gebruik vanuit het innerlijke, je innerlijke emoties omzetten in bewegingen. Ook hier heb je duidelijke stromingen in gehad hoor en nog komen er steeds mensen bij die op hun manier er iets eigens van maken. Dus gevoelen en emoties zijn de basis voor deze dansvorm aangevuld met een huidig scala aan technische vormen.

Toon aangevende stijlen in Moderne dans zijn geweest:

José Limón

De principes van de Limón techniek zijn gebaseerd op adem, fall en recovery (het moment van uitbalans raken of nog net in balans zijn), suspension en release (een beweging helemaal uittrekken en dan loslaten), het gebruik van het gewicht van het lichaam met de zwaartekracht (i.p.v. er tegenin), en het meer met gewrichten dan met spieren werken. Het bekken moet goed sterk zijn, een sterke basis, waardoor het bovenlichaam vrij kan bewegen.

Merce Cunningham

Cunningham is al meer dan 50 jaar een drijvende kracht in moderne dans. Werken met het idee dat dans en muziek onafhankelijk van elkaar zouden kunnen bestaan, terwijl ze dezelfde tijd en ruimte delen

Nu bij onze lessen moderne dans word er gebruik gemaakt van vele dingen uit deze technieken, het is een les waarbij veel kan en mag, en waar ook rollen en en floorwerk meer ruimte krijgen en vergeet ook vooral de improvisatie niet. Meer weten over deze fantastische lessen vraag een proefles aan: 0485-314168

.